tisdag 17 september 2013

Diskussion - September - Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann

Kör! :D

PS: Kom ihåg att alla kan skapa egna inlägg om det är något särskilt man vill diskutera eller fråga!

2 kommentarer:

 1. Jag är klar med den och nu när jag tänker tillbaka så bara ler jag :) Delvis tycker jag att det kändes som att författaren hade en massa småstorys som han ville få ur sig och vävde då in dem i Allans liv, men till slut blev ju allt bara så osannolikt att det inte gick att "irritera" sig på det mer ;) En välskriven feelgood bok som är ovanligt bra för att vara en författardebut!

  Och jag vill också ha en Sonja! ;)

  SvaraRadera
 2. Jag är nog ganska ensam om mina åsikter, men jag blev illa berörd av boken. Jag uppfattade den som en saga för Nya Moderater eller för Brommabor rädda att åldras. Rädda att bli beroende av andra.

  Boken berättade om ett åldrande där man blir lätt glömsk, men där man ändå kan välja att göra samma saker som förut. Man blir inte inkontinent. Man blir inte dement och får panik för att man inte vet var man är. Man blir inte fumlig och ser illa så att man inte kan äta själv eller använda en mobiltelefon. Illusionen av att kunna välja att åldras med värdighet,

  Och ett åldringsboende som mest beskrivs som ett fängelse för dem som begått brottet att fylla ett visst antal år. Ett som man kan fly ifrån. Inte ett som man bor på för att man inte längre förmår att bo hemma, utan att man är beroende av andra för att sköta sin hygien, för att klä sig, för att överhuvudtaget komma ur sängen. I det verkliga Sverige skulle hundraåringen knappt få hemtjänst, än mindre en plats på ett bemannat boende.

  Men kan man säga: det är en saga, den behöver inte vara verklig. Samtidigt formar de berättelser vi väljer vår bild av verkligheten. Och människans önsketänkande är oerhört starkt. De gamla runt oss har inte valt att bli gamla. De har inte valt att bli beroende. Och de flesta av oss kommer inte heller att kunna välja. Inga sagor ändrar det.

  SvaraRadera